keskiviikkona, helmikuuta 07, 2007

Ulysses Auringon naparetkellä

NASA laittoi juuri postia:
Tänään Ulysses ylittää Auringon etelänavan 300 miljoonan km (2 AU) etäisyydellä, mikä on turvallinen matka aurinkotuulesta teknisten laitteiden kannalta. Auringon etelänapa on enimmäkseen meiltä peitossa, ja sisältää arvoituksia. Auringon napoja on tutkittu pari kertaa aiemmin ennen tätä: vuosina 1994-95 ja 2000-01.

Mitä mysteerejä lähdimme siis tutkimaan?
Ensinnä kiinnostaa napojen käyttäytyminen. Auringolla navat vaihtavat paikkaansa noin 11-vuoden välein korreloiden auringonpilkkujen kanssa. Maallamme on vähän sama tapa, vaikkakin navat vaihtavat paikkaansa noin 300 000-vuoden välein, eikä syytä tähän tiedetä. Auringon sekä Maan navat ovat ylösalaisin, eli magneettinen pohjoinen on etelässä.

Toiseksi tutkijoita kiinnostaa navoilla olevat aukot: corona-aukot. Näistä protonit ja elektronit syöksyvät aurinkotuulena ulos valtavilla nopeuksilla: http://science.nasa.gov/headlines/y2007/images/southpole/coronalhole_soho_blue_strip.gif Myös Maalla on navalla aukko, mutta se on luonteeltaan toisenlainen: otsoniaukko. On mielenkiintoista, miksi monilla magneettisilla kehillä on navoilla aukot, ja tätä Ulysses ottaa selville.

Kolmanneksi satelliitti Ulysses tutkii näiden aukkojen vaikutusta kosmisiin säteisiin. Koska magneettikenttä päästää aukosta aurinkotuulen ulos, luulisi kosmisten säteiden pääsevän tässä kohden sisään. Näin ei kuitenkaan tapahdu, ja siihen haluttaisiin löytää syy.

Neljäs mysteeri on se, että miksi Auringon navoilla on eri lämpötilat. Nyt tutkitaan etelänapaa, seuraavaksi, vuonna 2008, lähdemme pohjoisnavalle samoisilla kysymyksillä. Aurinko, täältä tullaan! http://science.nasa.gov/headlines/y2007/images/southpole/ulysses_southpole_250b.jpg