perjantaina, tammikuuta 19, 2018

Voihan vitsi

Jenni Elina Holopainen 020708
Piikkiö

Voihan vitsi


Mistä vitsi syntyy, mikä tekee siitä pysyvän osan mukavaa eloa, kertojalta toiselle siirtyvän arvokkaan tapahtuman? Löysin kirjastosta Sigmund Freudin kirjan: ”Vitsi ja sen yhteys piilotajuntaan”.

Freud järkytti aikaansa ”Unien tulkinta” (1900) teoksellaan. Tätä kirjaa seurasi vitsien mekanismia pohtiva teos, jossa Freud havaitsi vitsin olemuksen piilevän samoissa tekniikoissa kuin unenkin. Freud kuvailee vitsin olevan arvostelusta vapaa laji: "Vapaus luo vitsejä, ja vitsi luo vapautta." Vitsaillessamme tiivistämme, kuten voidaan sanoa: ”lyhyestä vitsi kaunis”.
Vitsi saa ihmisen nauramaan, ainakin letkautuksen kertoja toivoo näin. Nauramisen tieteellisiä perusteita ei kovinkaan hyvin tunneta, mutta vitsien yhteydessä nauraminen syntyy vapautumisen tunteesta, kun vakavuus muuttuu sanaleikin myötä huvittavaksi ristiriidaksi. Vitsin olemus pohjautuu mielettömyyteen, ideoiden vastakohtaisuuteen ja ällistykseen, jotka ovat tuttuja unista. Uniin, vitseihin, sekä unohtamiseen liittyy Freudin mukaan samankaltainen tiivistämisprosessi piilotajunnassa. Piilotajunnassa tapahtuu mielettömyyksien kohtaaminen, johon järki yleensä suhtautuu sensuurilla, mutta vitsin luoma sanaleikki tekee mielettömyyden esittämisestä huvittavan ja helpon. Kertoja kertoo tarinansa vakavin ilmein, täsmälleen samassa muodossa kuin on vitsin oppinut, ja ällistyttävillä vastakohdilla vapauttaa huvittuneen energian purkautumaan kuulijoissa. Vitsi on sosiaalisin kaikista mielihyvän saavuttamiseen tähtäävistä toiminnoista, kertoo Freud.
Elämme epävakaassa maailmassa, josta yritämme etsiä järjellä pysyvyyttä. Oletan vitsin olevan se kainalosauva henkiselle elämälle, joka tukee sisäistä lasta mielihyväntunteineen aikuisen järjen koordinoimassa maailmassa. Vitsi vaikuttaisi olevan myös yhteisen ymmärryksen osoittaja. Se joka kertojan vitsille nauraa, omaa piilotajunnassaan samantyyppisiä hahmoja, mielettömyyksiä, kuin kertojan sanaleikit esiin maalaavat.
Kokeillaan:

Kaupunki on päättänyt rakentaa lisää käymälöitä tarpeen vaatiessa.