torstaina, maaliskuuta 30, 2006

Lämpö

Mitä on lämpöenergia? Lämpöenergia on liike-energiaa. Miten se sitten eroaa kappaleen liike-energiasta niin, että sillä on absoluuttinen nollapiste, mutta kappaleella ei?
Yhdessä kahvikupillisessa (miten lie tämä kahvikuppi onkin niin suosittu metafora :-] ) lienee enemmän värähteleviä molekyylejä kuin galaksissa tähtiä. Näin ollen lämpöoppi on enemmänkin tilastotiedettä. Lämpö on siis kappaleen ominaisuus. Kappaleen omaama lämpö ei vaikuttane ainakaan merkittävästi sen liikkeeseen inertiaalikoordinaatistossa. De Broglien aallonpituuden mukaan hiukkasen aallonpituus on kääntäen verrannollinen sen massaan. Näin ollen suuremissa kappaleissa ei tarvitse ottaa huomioon sen saamaa värähtelyä, sillä se on lähes olematon. Vain pienimmät hiukkaset omaavat lämpönsä mukaisen aaltoliikkeen. Lämpö siirtyy sähkömagneettisena säteilynä, joka useimmiten(kahvikupin tapauksessa) on infrapuna-alueella, eli ei näkyvää. Tämä säteily syntyy fotoneina tietyn liike-energian omaavasta atomista, ja fotoni saa aallonpituuden E=mc^2 kaavan mukaan. Tämä taasen on Planckin vakio, fotonin saaman energian ja taajuuden suhde. 6.626*10^-34 Js. Ja fotonin energian saa kertomalla säteilyn värähtelytaajuuden Planckin vakiolla. Nyt olemme siis kvanttifysiikassa, joka on matemaattinen teoria.
Jos kappaleella on absoluuttinen nollapiste, voi se silti olla inertiaalikoordinaatistossa paikallaan, tai liikkeessä johonkin toiseen inertiaalikoordinaatistoon verrattuna. Sillä ei silloin ole lämpöenergiaa koska... koska... vaikka sen atomit liikkuvat toisesta koordinaatistosta katsoen, ne eivät omaa entropiaa. Ne ovat järjestyneinä... ne eivät ole kaoottisessa liikkeessä - no, ainakaan ne ei ihan aikuistenoikeesti emittoi fotoneita, ja tämä on kemiallinen tosiseikka.

Vaikka luku pi, voidaan ilmaista numeroina, on se silti suhdeluku joka ilmineeraa itsensä parhaiten symbolina. Ajattelin spinin yksikköä h-viivaa(kutsutaan Planckin redusoiduksi vakioksi, tai Diracin vakioksi), missä planckin vakio jaetaan 2 pi. Planckin vakio kertoo aallonpituuden, ja aallonpituus kai hyvin usein noudattaa sinimuotoa, ja sinimuoto taasen tulee yksikköympyrästä, ja yksikköympyrä vallan rakastaa lukua pi.