Ruusu Neitsyessä
Kaunis ruusu avaruudessa, Neitsyen tähtikuviossa: http://www.eso.org/outreach/press-rel/pr-2007/images/phot-16-07-preview.jpg
Kohde NGC 5584 sijaitsee 75 miljoonan valovuoden päässä meistä. Tämä spiraaligalaksi on jokseenkin samanlainen kuin meidän Linnunratamme, mutta se on hiukan pienempi.
Yhdessä haarassa näkyy todella kirkas tähti: tämä on tämän vuoden kirkkain tähdenräjähdys SN 2007af.
Spiraaligalaksit muodostuvat keskellä olevasta pullistumasta, jossa sijaitsee vanhoja tähtiä ja supermassiivinen keskusmusta aukko, sekä ympäröivästä kiekosta jossa syntyy uusia tähtiä.
Kirkkaana näkyvä supernova, SN 2007af on massaltaan Aurinkomme kokoluokkaa. Tähden räjähdys havaittiin helmikuussa, ja se on kirkastunut sittemmin, kun energia syöksyy räjähdyksen myötä ulospäin 15 000 kilometrin tuntinopeudella.
Tämän tyypin supernovat syntyvät tähtiparista, jossa toisena parina on kiinteä valkoinen kääpiö: http://cc.joensuu.fi/~jeholopa/Sanasto/nova.htm Supernova: 2 tyypin supernova on massiivinen tähti, joka räjähtää 100 miljardin auringon kirkkaudella poltettuaan ydinpolttoaineensa. Seuraa neutrinotähti, kvarkkitähti tai musta aukko. I tyypin supernova on valkoinen kääpiö, jonka jättiläistähtipari antaa tälle energiaa, ja kun valkoinen kääpiö on saanut 1,4 auringon verran massaa, räjähtää se romahtaen neutronitähdeksi. Uusi tulokas on Ic supernova, eli hypernova, joka on alaston hiili-tai happitähti, joka romahtaa mustaksi aukoksi. Ykköstyypin supernovassa ei ole havaittavissa vetyä, kun taasen kakkostyypin supernovassa sitä on paljonkin. http://cc.joensuu.fi/~jeholopa/Sanasto/Tahden_loppu.htm
<< Home